Tuesday 29 May 2012

Nästan juni och annat skoj.

Ute är det mulet och blåsigt, detsamma verkar gälla för den politiska klimatet på Åland just nu. För en novis som jag är det intressant att följa, lite på avstånd. Politik handlar om makt, ja. Det handlar om sakfrågor och ideologier och konflikter. Utan konflikter skulle samhället inte komma någon vart.
Detsamma gäller det privata livet också för den delen. Forskare som studerat den optimala nivån av lycka har bland annat kommit fram till att alltför mycket lycka hindrar vissa typer av framgång. På en individuell nivå har detta kanske inte så stor betydelse, men i ett samhälle, där man behöver ta hänsyn till en rad olika aktörer och faktorer, är det bra med konflikter. Vi bör inte bli så bekväma av oss att vi inte orkar kämpa emot det vi tycker är fel.

Friday 25 May 2012

Bland världarna

Det är fredag. Och för att fira denna soliga dag tänkte jag dela med mig av en dikt som jag själv tycker är oerhört vacker och lite lagom melankolisk. Först kommer den på originalspråket, sedan med översättning till svenska.
Obs! Översättningen är min egen och den är fri.
OBS2: Klicka på rubriken för att se hela översättningen.
_____________________________________________



Среди миров, в мерцании светил
Одной Звезды я повторяю имя...

Не потому, чтоб я Её любил,

А потому, что я томлюсь с другими.
 
И если мне сомненье тяжело,
Я у Неё одной ищу ответа,
Не потому, что от Неё светло,

А потому, что с Ней не надо света.


(Иннокентий Фёдорович Анненский)
_________________________________




Bland världarna, i det dimmiga skenet,
upprepar jag endast en stjärnas namn...
inte för att jag älskar henne så,
utan för att de andra hemsöker mig.


Och när jag kvävs av tvivlen,
är det endast hennes svar jag söker,
Inte för hennes sken i himlen,
för med henne kan jag vara i mörker.


Innokentij Annenskij

Sunday 20 May 2012

Den skyldiga

Skuld är ett ämne som med jämna mellanrum tittar fram i böcker, samtal och känslor. Man får skuldkänslor för att man inte är tillräckligt bra eller om man gjort något dåligt. Speciellt kvinnor verkar dras med alla dessa skuldkänslor som - om vi ska vara helt ärliga - är helt idiotiska eftersom de hindrar oss från att leva våra liv och att njuta. Liv har vi bara ett av. Naturligtvis är det svårt att ändra tankemönster, att finna sig själv bland föreställningar som sitter så djupt inrotade att man inte har någon aning om var de kommer ifrån.
Därför är det tufft och inspirerande när dessa kvinnor trampar ner foten och sätter sig själva först. Det är inte lätt men det är ofta nädvändigt.

(Björken på bilden är inte skyldig för något annat än min pollenallergi)

Thursday 17 May 2012

Långhelg

Bloggen har varit tyst i en vecka. Under den veckan har jag träffat inspirerande människor, haft en 12-timmars arbetsdag, diskuterat ungersk politik, avslutat mina studier i ungerska, läst dikter av János Pilinszky och glänst med min frånvaro på gymmet.
Jag är på ett bra ställe nu. Härifrån vill jag fortsätta uppåt och framåt.
Nu har jag långhelg och planen är att planera. Planera inför sommaren och det nya läsåret. Karriärsmarta moves står också på agendan.

Glad helg!

Thursday 10 May 2012

Drömmar och målsättningar

Jag har länge haft en dröm. Något som jag aldrig trodde skulle slå in eftersom jag saknade tron på mig själv. Drömmen har fortfarande inte slagit in, men jag har hittat det där fötroendet som behövs. Jag kan se mig själv göra det jag drömt om. Drömmen har blivit en målsättning. Drömmar slår inte in. Om något sker så är det resultatet av långt och hårt arbete. Detta arbete är en möjlighet först när drömmen blivit en konkret målsättning. Man talar inte längre i konditionalis utan indikativ.

Wednesday 9 May 2012

Huvudvärk och rinnande näsa.

Blogguppehållet sluas med en lite negativ ton. Jag har ont i huvudet. Näsan rinner och ögonen kliar. Kroppen fryser. Vilket i och för sig inte är hela världen, men det är så svårt att se representativ ut i detta läge. Det går liksom inte när näsan är knallröd.

Tuesday 8 May 2012

Återupplivning

Jag har redan länge funderat på ett projekt. Att föra samman bloggar, att skriva på olika språk. Att nå ut till världen på ett annat sätt.
Jag vill skriva om funderingar, om viktiga saker. Inte om skor och kläder och shopping.
Kanske gör jag det så att jag samlar alla bloggar här.